Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

mÁgnes blogja

A kormányváltó erő jelöltjeként a 18-as választókerületben (Albertfalva, Budafok-Tétény, Kelenföld, Kelenvölgy, Péterhegy és Kamaraerdő egy része) és a Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselőjeként a munkámról írok.

Egy tetszikkel nekünk

Friss topikok

Park, pálinka, óriáskerék…

2013.05.08. 16:47 somfaiagi

Az Erzsébet téri park a belváros kevés zöldfelületeinek egyike, egy zöld oázis a város szívében. 2006-ban többszázmilliós beruházás keretében újították meg és így Budapest egyik büszkesége lett. A parkra azonban szemet vetettek a rendezvények, nemsokára itt lesz a Várból kiszorult pálinkafesztivál és egy 60 méter magas óriáskerék is. Ilyen igénybevétel mellett vajon meddig maradhat meg a park?

gondolkodo_felirat.JPG

A tér vonzereje mérgező is lehet. A szomszédos Akvárium Klub szórakozóhely már kiterjesztette állásait és a volt buszpályaudvar alatt is Fröccsteraszt nyitott. Esténként így több ezer fiatal verődik össze, akik – természetes módon - iszogatnak, szórakoznak, nemcsak a teraszon, hanem az egész parkban ücsörögve. A probléma nem is ez, hanem az utánuk keletkező mocsok gazdátlansága. Nyilvános WC meg nincs. A szórakozóhely üzemeltetője vonogatja a vállát, „ez nem az Ő területe”, a Főkertnek és a közterület-fenntartó FKF-nek pedig nincs erőforrása a hétvégi takarításra, így a szombat esti mocsok hétfő délre tűnik el.

A teret azonban nemcsak az esti szórakozásokból megmaradó mocsok veszélyezteti.                

A nagy turistaforgalom a „fesztiválszervezők” figyelmét is felkeltette, a legutóbbi Közterület-használati bizottsági ülésre több kérelem is befutott a park területére. Az egyik négynapos Pálinkafesztivált szervez, úgy hogy közben kerítéssel lezárja a park nagy részét! A pálinkafesztivál természetesen kulturális esemény(!) – kedvezményes díjtétellel – a vendéglátó standok állítólag mindössze 40 m2-en lesznek. A pálinkafesztivál szervezője egyébként az Akvárium Klub üzemeltetője is egyben. Na, ezt majd megnézzük személyesen…

De nem ez a tér legfőbb nyári attrakciója, merthogy érkezik Európa legnagyobb mobil óriáskereke, amit hol máshol állítanának fel, mint a város közepén, az Erzsébet téri parkban! A közterület-használati engedély ügyében maga Puskás András, az V. kerület alpolgármestere járt el, a kerület magára vállalta a közterület-használati díj kifizetését is!erzsebet ter.jpg

Az egyébként örömteli, hogy ilyen látványosságokkal bővül Budapest, de könyörgöm; egy több tíz tonnás járművet állítanak fel másfél hónapra, 22×25 méteren az Erzsébet téri parkban?? Miért pont ott? Nem volt más alkalmas helyszín? Miért nem teszik a kereket mondjuk a pesti alsó rakpartra?

Az óriáskereket egyébként a Szigetesek állítják fel, akik hagyományosan jó munkakapcsolatban vannak a Főkerttel, így az utólagos – és elkerülhetetlen park-helyreállítás – valószínűsíthető. A probléma a helyszínnel van, és azzal, hogy mindenki a Vörösmarty tér – Deák tér - Erzsébet tér háromszögben akarja az attrakcióját elsütni, a város vezetése pedig asszisztál ehhez.

Budapest nem Prága. Itt nem egy zsebkendőnyi belváros van, sokkal hasznosabb lenne ezért a város számára, ha a programokkal, fesztiválokkal „széthúznánk” a belvárosi forgatagot, bevonva északon az Olimpiai parkon át a Jászai Mari tér környékét, délen pedig a Vásárcsarnok után a - leendő - CET és Nehru park környékét. Vagy mehetünk messzebb is! Így, nagyobb területen lehetne eloszlatni a turisták tömegét, és nem csak a szűk belváros vendéglátóegységei – és trafikjaiJ - szedhetnék a turistaforgalom hasznát.

Az, hogy mennyien szemet vetettek az Erzsébet térre, jól mutatja, hogy mekkora igény van egy városi rendezvénytérre. Két éve javasoljuk a fővárosban a Városháza Köztér megújítását, a városházi parkoló felszámolását, ami kiegészíthetné az Erzsébet tér park-, a Gödör fiatalos szórakoztató funkcióját egy városi rendezvénytérrel. 

V2_V_kicsi.jpg Úgy tűnik, hogy ezt a projektet végre elkezdik előkészíteni. Még jó, hogy két és fél év után eljutottak idáig…

Somfai Ágnes és Hanzély Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

9 komment

Címkék: városháza köztér Erzsébet tér közterület-használat

A bejegyzés trackback címe:

http://magnes.blog.hu/api/trackback/id/tr605288282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

shitgun 2013.05.09. 13:37:28

Én nagyon dühös vagy a tér miatt, úgy általában. kezdődött azzal, hogy a béna tervezés folytán egy gyenge felépítményekkel rendelkező díszparkot csináltak itt, amiről aztán hamar kiderült, hogy nem díszpark, hanem nagyon aktív használatú terület. Már évek óta esténként ezrek voltak kint, és nem esett le a kerületnek, hogy itt valamit csinálni kéne, törtek szét a padok, deszkák, a medence undorító volt, nem tisztították, a füvesítések sorra elmaradtak, évekig nem bírtak egy nyomorult klotyót kirakni, terjengett a hugyszag, egy lelakott hajléktalantanya lett belőle. tavaly ugyan kikerült egy vécé, de úgy látom idén már nem lesz, legalábbis egyelőre nincs. Aztán később elkezdték befoglalni a teret a kufár rohadák vállalkozók, ker.egységek, a rohadt Gödör is kitelepült (most folytatja az Akvárium), ilyen fesztivál, olyan fesztivál, bódék, árusok, már lassan egy talpalatnyi zöld sem marad itt, de a kosz, a mocsok állandó, pedig mibe kerülne egy 6 órában foglalkoztatott nyugdíjas egy seprű-lapát-gurulós kuka kombóval? Havi 120-ba cakkpakk? Erre persze nem futja se az Akváriumnak, se a kerületnek, inkább hagyják, hogy a város egyik legközpontibb hely úgy nézzen ki mint egy pöcegödör. Pedig ez a hely jó pihenőövezet lehetne egy kis odafigyeléssel, karbantartással, a város ékszerdoboza válhatna belőle, de nem, némi csúszóért meg aprópénzért oda kell adni a fesztiválos rohadékoknak, meg a bódésoknak, meg a kocsmásoknak. Biztos pont az a párszázezer hiányzik a kerület kasszájából... Most meg ez a legújabb elmebaj, óriáskerék, hát az anyjukat, már bocsánat, a seggükbe dugják fel a kereküket, eltakarodhatna minden pénzsóvár dög meg politikai félkegyelmű innen, és legyen újra rendezett, vigyázott, normális kinézetű park.

splitike 2013.05.09. 14:28:43

De biztos azért egy két embernek vastagra tömik a pénztárcáját
Ott az a csoda fröccs terasz nekik mindent lehet!!!
Érdekes mód este 10 után nem használhatnak hangosítást a kerületben egy rendelet szerint
Nekik még is lehet, na vajon miért
Minden reggel úgy nézz ki a park, mint egy szeméttelep
Ide hugyoznak szarnak a bokorba
De a környéken lakoknak most lett elege és feljelentést teszünk, a terület fen tartója és a fröccsterasz üzemeltetője ellen, csak az idén 4 hangszint mérés történt, mind a 4 esetben túllépték a megengedett zajszintet, de az önkormányzat fele hiába szolunk, mert nem tesznek semmit
Hadd nem írjam le erről a véleményem,miért is nem tesznek lépéseket
Mivel a nyugodt pihenéshez mindenkinek joga van
már ha ezt az önkormányzatnál nem is igy gondolják

splitike 2013.05.09. 14:37:58

egy boldogit,max még egy évig csinálják és utánna megy az egész banda
mert hogy itt a környéken senki nem fog rájuk szavazni az biztos
mert ahogy itt utálják öket azt nem lehet leirni
olyanok is elmennek szavazni akik eddig nem mentek
lassan az erzsébet tér olyan lesz mintha itt lenne a sziget
már minden hétre jutt egy rendezvény aki meg itt lakik az dögöljön meg kb
de mi nem várunk tovább,és a feljelentést megtettük
és mivel itt elég sok dolog állampolgári jogokat sért igy nem lehet kérdéses a per kimenetele

die nadel 2013.05.10. 14:42:26

Kedves Ágnes
Tudod olyan vagyok mint a Móricka, mindenről ugyanaz jut eszembe. Tarlós elkezdett turnézni - tegnap pl inforádió - a Városliget teljes rekonstrukciója című projekttel. Észveszejtő, hogy senki nem tud erről az egészről semmit, de az kiderült az interjúból, hogy már 2013-ban nekiesnek a Ligetnek. Kérlek segítsetek információmorzsákat felcsipegetni, milyen szerződést írtak ezek alá az Orbánnal, egyáltalán mit lehet tudni az egészről? Mikor szeretnék elmondani a budapestieknek? Hány fát szeretnének beteggé nyilváníttatni? Ki van ebbe a Liget-dúlásba bevonva, mert pl az Urbanisztikai Társaság illetve a ligeti intézmények az Állatkerten és a Szépművészetin kívül biztos nem. Őrület, hogy olyanok döntenek egy közpark - mondom KÖZpark - sorsáról, akik 20 éve nem tették be a lábukat a Városligetbe, és csak nagy üres, beépítendő területet látnak benne.

somfaiagi 2013.05.10. 14:52:35

@die nadel: megpróbálok ennek utánakérdezni, akár egy közgyűlési kérdéssel. Esetleg ha tud, küldjön linket, hol nyilatkozott erről Tarlós...

die nadel 2013.05.10. 14:57:35

Köszönöm szépen:)

inforadio.hu/hir/belfold/hir-561501

van egy két részes video is a cikk alatt, a második részben beszél arról, hogy területeket adnak át az államnak és, hogy idén megkezdik a projektet.

splitike 2013.05.13. 19:03:40

már ide pakolták a fabodékat
arra leszek kiváncsi ez hogy fog elférni 40nm-en
szerintem sehogy

splitike 2013.05.14. 09:45:23

hát ez nem 40 nm lesz
hanem 300-400
a fél parkot lezárják megint
igy is kell ezt csinálni

peppemaci 2013.05.23. 12:14:20

A 2400ft ~ 8euró menetdíj komoly érvágás; megint nem nekünk, hazai melósoknak épül valami. Egy átlag családnál egy heti konyhapénz egy menet...